Opskrifter med honning

I mange opskrifter kan sukker erstattes med honning.  Der skal blot spares lidt på den tilsatte væske, da honning indeholder op til 20% vand.
Honning består primært af forskellige sukkerarter, men indeholder også små mængder mineraler og vitaminer.
Honning smager sødere end samme mængde sukker.


Honningkagehjerter

175g honning
50g farin
50g smør
1 æg
1 tsk kanel
1/2 tsk nelliker
1/2 tsk kardemomme
3 tsk bagepulver
150g fuldkornshvedemel
200g malede mandler
Revet skal af 1 øko citron og øko appelsin
Pynt: Chokoladeglasur og syltet appelsinskal

Rør smør, farin, æg og honning sammen. Bland krydderier, bagepulver, mel, mandler og citrusskal sammen og vend det i honningblandingen. Lad dejen stå i køleskab i 1 time, så den bliver fast. Rul dejen ud i ½ cm tykkelse og udstik hjerter. Sættes på bageplade og bages i 10-12 min ved 175 grader.
Pyntes med chokolade og syltet appelsinskal efter afkøling.
Bipollen kan også bruges til pynt.


Honningsyltet appelsinskal

1 øko appelsin
100g honning
2 sps vand

Skallen skæres af appelsinen, og den hvide del af skallen fjernes med en skarp kniv. Skallen skæres i strimler og koges i honning med lidt vand i nogle minutter, indtil honningen bliver til en tyk sirup.


Honning”brød”
450g honning
2 dl tykmælk
2 sps appelsinmarmelade
375g mel
2 tsk ingefær
2 tsk kanel
2 tsk natron
Kom honning, tykmælk og marmelade i en røreskål. Bland de øvrige ingredienser, kom dem i røreskålen og rør det hele sammen til en jævn dej. Hæld dejen i to smurte brødforme og bag nederst i ovnen ved 150 grader i 50 minutter.


Chokoladefondant
– Hurtig chokoladekage til to

4 sps honning
1 æg
2 sps olie
3 sps mel
1 sps kakao
1/2 tsk bagepulver
6 stk chokolade
Rør honning, æg og olie sammen. Bland de tørre ingredienser og tilsæt dem. Fyld dejen i to små ovnfaste skåle og læg 3 stk chokolade i hver skål. Bag i mikroovn 2 minutter ved 600W.


Mormor Kirstines sirupskage (som honningkage)
750g honning
125g smør (eller 1 dl olie)
4 dl kærnemælk
500g mel
2 tsk natron
Rør honning, smeltet smør og kærnemælk sammen. Bland mel og natron og rør det i honningblandingen. Hæld dejen i 3 smurte sandkageforme eller en lille bradepande.
Bag ved 150 grader i 60-70 minutter.
Pynt med mørk chokolade efter afkøling.

-Hvis man ønsker en krydret kage, kan der blandes 4 tsk krydderier (kanel, nelliker, ingefær, kardemomme) i melet.

-Hvid chokolade creme passer godt til denne kage:
2½ dl fløde
100g hvid chokolade
Varm fløde og chokolade i en gryde, indtil chokoladen er smeltet. Afkøl i køleskab, til fløden er helt kold (ellers kan den ikke piskes stiv). Pisk fløden og brug den som fyld til honningkagen.


Ingefær- honningdrik

150g frisk ingefær
1,25l vand
3 appelsiner
3 citroner
450g uopvarmet honning
Ingefæren skæres i små stykker og koges i vandet i ½ time. Ingefærvandet afkøles til køleskabstemperatur og sies.
Saften fra citrusfrugterne blandes i ingefærvandet sammen med honningen. Røres indtil honningen er opløst. Opbevares i køleskab.

– Serveres i snapseglas.


Honning-havre muffins
450g honning
1 dl kærnemælk
½ dl olie eller 50g smeltet smør
1 æg
150g havregryn
250g mel
2 tsk vanille
2 tsk natron
Kom honning, kærnemælk, olie og æg i en røreskål. Bland de øvrige ingredienser sammen, kom dem i røreskålen og rør det hele hurtigt sammen til en jævn dej. Hæld dejen i smurte muffinforme og bag midt i ovnen ved 150 grader i ca 30 minutter.


Kvark-rosin-honning boller
200g kvark
6 sps mælk
1 æg
8 sps olie
100g honning
400g mel
3 tsk vanille
2 tsk natron
150g rosiner
Rør kvark, mælk, æg, olie og honning sammen. Bland de tørre ingredienser sammen og rør dem i kvarkblandingen til en dej. Form boller af dejen, og sæt dem på plade med bagepapir. Bag ved 175 grader i 15-20 minutter.


Lebkuchen
– Tyske honning julekager, 36 stk

175g honning
50g farin
50g smør
1 æg
1 tsk kanel
1/2 tsk nelliker
1/2 tsk kardemomme
3 tsk bagepulver
50g boghvedemel – eller hvedemel
200g malede mandler og nødder
100g korender – eller hakkede rosiner
Revet skal af 1 øko citron og øko appelsin
Glasur: Chokolade og palmin
Rør smør, farin, æg og honning sammen. Bland krydderier, bagepulver, mel, mandler, nødder, korender og citrusskal sammen og vend det i honningblandingen.
Dejen fordeles på bageoblater, men kan også sættes direkte på bagepapir med en spiseske. Bages 12 min ved 175 grader.
Pyntes med chokolade efter afkøling.