Opskrifter med honning

I mange opskrifter kan sukker erstattes med honning.  Der skal blot spares lidt på den tilsatte væske, da honning indeholder op til 20% vand.
Honning består primært af forskellige sukkerarter, men indeholder også små mængder mineraler og vitaminer.
Honning smager sødere end samme mængde sukker.


Honningkagehjerter

175g honning
50g farin
50g smør
1 æg
1 tsk kanel
1/2 tsk nelliker
1/2 tsk kardemomme
3 tsk bagepulver
150g fuldkornshvedemel
200g malede mandler
Revet skal af 1 øko citron og øko appelsin
Pynt: Chokoladeglasur, syltet appelsinskal, bipollen

Rør smør, farin, æg og honning sammen. Bland krydderier, bagepulver, mel, mandler og citrusskal sammen og vend det i honningblandingen. Lad dejen stå i køleskab i 1 time, så den bliver fast. Rul dejen ud i ½ cm tykkelse og udstik hjerter. Sættes på bageplade og bages i 10-12 min ved 175 grader.
Pyntes med chokolade og syltet appelsinskal efter afkøling.
Bipollen kan også bruges til pynt.


Honningsyltet appelsinskal

1 øko appelsin
100g honning
2 sps vand

Skallen skæres af appelsinen, og den hvide del af skallen fjernes med en skarp kniv. Skallen skæres i strimler og koges i honning med lidt vand i nogle minutter, indtil honningen bliver til en tyk sirup.


Honning”brød”
450g honning
2 dl tykmælk
2 sps appelsinmarmelade
375g mel
2 tsk ingefær
2 tsk kanel
2 tsk natron
Kom honning, tykmælk og marmelade i en røreskål. Bland de øvrige ingredienser, kom dem i røreskålen og rør det hele sammen til en jævn dej. Hæld dejen i to smurte brødforme og bag nederst i ovnen ved 150 grader i 50 minutter.


Honningchokoladekage i mikroovn
– Hurtig chokoladekage til to

4 sps honning
1 æg
2 sps olie
3 sps mel
1 sps kakao
6 stk chokolade
Rør honning, æg og olie sammen. Bland de tørre ingredienser og tilsæt dem. Fyld dejen i to små ovnfaste skåle og læg 3 stk chokolade i hver skål. Bag i mikroovn 2 minutter ved 600W.
Spises mens den er lun og chokoladen flydende, evt med vaniljeis.


Mormor Kirstines sirupskage (som honningkage)
750g honning
125g smør (eller 1 dl olie)
4 dl kærnemælk
500g mel
2 tsk natron
Rør honning, smeltet smør og kærnemælk sammen. Bland mel og natron og rør det i honningblandingen. Hæld dejen i 3 smurte sandkageforme eller en lille bradepande.
Bag ved 150 grader i 60-70 minutter.
Pynt med mørk chokolade efter afkøling.

-Hvis man ønsker en krydret kage, kan der blandes 4 tsk krydderier (kanel, nelliker, ingefær, kardemomme) i melet.

-Hvid chokolade creme passer godt til denne kage:
2½ dl fløde
100g hvid chokolade
Varm fløde og chokolade i en gryde, indtil chokoladen er smeltet. Afkøl i køleskab, til fløden er helt kold (ellers kan den ikke piskes stiv). Pisk fløden og brug den som fyld til honningkagen.


Ingefær- honningdrik

150g frisk ingefær
1,25l vand
3 appelsiner
3 citroner
450g uopvarmet honning
Ingefæren skæres i små stykker og koges i vandet i ½ time. Ingefærvandet afkøles til køleskabstemperatur og sies.
Saften fra citrusfrugterne blandes i ingefærvandet sammen med honningen. Røres indtil honningen er opløst. Opbevares i køleskab.

– Serveres i snapseglas.


Honning-havre muffins
450g honning
1 dl kærnemælk
½ dl olie eller 50g smeltet smør
1 æg
150g havregryn
250g mel
2 tsk vanille
2 tsk natron
Kom honning, kærnemælk, olie og æg i en røreskål. Bland de øvrige ingredienser sammen, kom dem i røreskålen og rør det hele hurtigt sammen til en jævn dej. Hæld dejen i smurte muffinforme og bag midt i ovnen ved 150 grader i ca 30 minutter.


Kvark-rosin-honning boller
200g kvark
6 sps mælk
1 æg
8 sps olie
100g honning
400g mel
3 tsk vanilje
2 tsk natron
150g rosiner
Rør kvark, mælk, æg, olie og honning sammen. Bland de tørre ingredienser sammen og rør dem i kvarkblandingen til en dej. Form boller af dejen, og sæt dem på plade med bagepapir. Bag ved 175 grader i 15-20 minutter.


Lebkuchen
– Tyske honning julekager, 36 stk

175g honning
50g farin
50g smør
1 æg
1 tsk kanel
1/2 tsk nelliker
1/2 tsk kardemomme
3 tsk bagepulver
50g boghvedemel – eller hvedemel
200g malede mandler og nødder
100g korender – eller hakkede rosiner
Revet skal af 1 øko citron og øko appelsin
Glasur: Chokolade og palmin
Rør smør, farin, æg og honning sammen. Bland krydderier, bagepulver, mel, mandler, nødder, korender og citrusskal sammen og vend det i honningblandingen.
Dejen fordeles på bageoblater, men kan også sættes direkte på bagepapir med en spiseske. Bages 12 min ved 175 grader.
Pyntes med chokolade efter afkøling.


Müsli

250g havregryn
300g hakkede mandler, nødder, jordnødder, sesamfrø
250g honning
1 dl rapsolie

Alle ingredienser røres sammen og kommes på en bageplade med bagepapir. Müslien bages i ca 60 min ved 125 grader. Omrøres undervejs.


Brunkager

250g brun farin
80g honning
5g potaske udrørt i 1 sps vand
315g smør
1 sps appelsinmarmelade
50g sukat
100g smuttede mandler
500g mel

Krydderiblanding:
3 tsk kanel
2 tsk ingefær
1 tsk kardemomme
1 tsk nellike
1 tsk allehånde
Eller 8 tsk Tørsleffs brunkage krydderi, som indeholder de samme krydderier.

Rør brun farin, honning, potaske og smør godt sammen.
Tilsæt appelsin, sukat og mandler (groftskåret).
Bland krydderier og mel og rør det i dejen lidt efter lidt.
Rul dejen til pølser (5cm diameter) og gem dem i køleskab 1-2 dage.
Skær den kolde dej i tynde skiver (1mm) og bag ved 180 grader i 7-8 minutter.


Blommer i honning
300g blommer, halve uden sten (friske eller frosne)
450g honning
1 sps æblecidereddike
Evt nogle nelliker, et stykke kanel eller et stykke vaniljestang

Kog honning, eddike og krydderier.
Kom blommerne i et glas og hæld den kogende honning over.
Lad honningen og blommerne køle af til næste dag.
Si honningen fra og giv den et opkog.
Hæld den kogende honning over blommerne igen.
Opbevares i køleskab efter afkøling og er holdbar 1-2 måneder.
Blommerne er gode til isdessert, ost og steg.
Honningen kan bruges til kold og varm saft.